START.| DOEL.| ORGANISATIE.| GELD.| TIJD.| UITVOERING.| ERVARINGEN.

 

PLANVORMING - RIJK en PROVINCIE    TERUG TERUG

Beleid Water / Milieu / Ruimtelijke Ordening

De afgelopen jaren is er meer en meer aandacht voor "duurzaam" waterbeheer.
Belangrijke thema's hierbij zijn het gescheiden houden van schone en vervuilde waterstromen, het vasthouden van gebiedseigen water, het benutten van regenwater en het zichtbaar maken van water in de bebouwde omgeving.

Beleid
Op het gebied van water en ruimtelijke ordening zijn er op verschillende niveaus, plannen, regelgeving en beleid te onderscheiden.
Naast de verplichte plannen zijn er ook een aantal niet verplichte plannen die proberen het aspect water een kader te geven of bepaalde doelstellingen nader uit te werken.
De belangrijkste wetten op het gebied van water zijn de Wet op de Waterhuishouding, de Drinkwaterwet, de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren en de Grondwaterwet. Deze vormen de basis voor de overige plannen en het beleid.

Rijk
Het waterbeleid op landelijk niveau is verwoord in de 4e nota Waterhuishouding.
De reeds in de 3e nota ingezette koers naar een "Integraal waterbeheer" is hierin verder uitgebouwd. Met name in de relatie met andere beleidsvelden zoals Ruimtelijke Ordening en Natuurbeheer.
Daarnaast neemt ook het "Waterbeheer 21e eeuw" een belangrijke plaats in.
(Wilt u meer weten over Waterbeheer 21e Eeuw?)

Provincie
Het provinciale beleid is verwoord in het Waterhuishoudingsplan.
De hoofddoelstelling van dit plan is: "Het ontwikkelen en instandhouden van gezonde waterhuishoudkundige systemen in Gelderland, die een duurzaam gebruik ten behoeve van mens en natuur garanderen".
Andere in dit kader relevante provinciale plannen zijn:
Het Natuurbeleidsplan,
Het Streekplan.