START.| DOEL.| ORGANISATIE.| GELD.| TIJD.| UITVOERING.| ERVARINGEN.

 

AANLEIDING PROJECT - PROBLEEMSTELLING    TERUG TERUG

Probleemstelling
Op de stuwwal vinden enkele bronnen hun oorsprong.
Dit water is aangemerkt als water van hoogste ecologische waarde.
Niet alleen het water is van belang maar nabij de bronkoppen komen zeer zeldzame kwelvegetaties voor zoals onder meer goudveil.

Dit bronwater stroomt in de vorm van beken naar beneden.
Aan de voet van de stuwwal komt dit water op de doorgaande weg terecht en wordt daar grotendeels in de riolering opgevangen en afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Ook hemelwater dat op de daken en wegen terechtkomt wordt veelal via de riolering afgevoerd.
Op de stuwwal stroomt veel neerslagwater over de wegen naar beneden. Tijdelijk veranderen de wegen dan in kleine riviertjes.
Beneden, aan de voet van de stuwwal levert dit wateroverlast op.
Bovendien heeft het afstromen van al dat water erosie aan wegen en paden tot gevolg.
Doordat het meeste regenwater dat op de stuwwal terecht komt oppervlakkig tot afstroming komt, kan er niet veel water infiltreren.
De stuwwal wordt hierdoor droger. Dit levert voor de stuwwal niet veel problemen op, maar aan de voet van de stuwwal, in de polder van Beek, zijn de natuurlijke kwelstromen aanzienlijk minder geworden.

Een tweede knelpunt is de vuilemissie vanuit het gemeentelijk riool via overstort op het oppervlaktewater.
Uit het bestaande gemengde rioolstelsel treden te vaak overstorten op het oppervlaktewater plaats.
Via de aanleg van (bergbezink)bassins is dit te verhelpen.
In het project "Water Werkt !" is echter gekozen voor een betere oplossing: het zorgen dat er minder schoon regenwater wordt afgevoerd naar het riool.

Voorstudie
In nauwe samenwerking tussen een civieltechnisch bureau (bureau Moons ;berekening rioleringsstelsel) en een bureau gespecialiseerd in natuurbeheer en ecologie (bureau Hemmen; herstel van natuurwaarden) is een voorstudie uitgevoerd.

Doel van de voorstudie was het aftasten van de haalbaarheid van het project.
Verder moest de voorstudie aangeven welke maatregelen getroffen zouden kunnen worden en wat het effect daarvan zou kunnen zijn.

Conclusie voorstudie
De conclusie van de voorstudie was dat het zinvol en technisch goed mogelijk was om de diverse voorgestelde maatregelen uit te voeren.
De kosten van uitvoering waren echter zo hoog dat deze niet door de gemeente zelf konden worden gedragen en financiële participanten moesten worden gezocht om tot uitvoering over te kunnen gaan.
De onderbouwing van het idee